Hei Ahmad!

Si hei til Ahmad! 33-åringen reiste fra Syria til Trøndelag med mål om å skape verdier. Nå skal han bidra til veksten med Dokker i Learning Moment Technologies.

Vi er glade for å ha Ahmad med oss i Dokker-teamet — salaam aleikum.
Foto © Eystein Fiskum Hansvik, PKOM

Ringen er på mange måter sluttet for Ahmad Audeh. Systemutvikleren fra Syria fikk sitt første møte med norsk arbeidsliv i Norsk eLæring, som gründerne av Learning Moment Technologies tidligere hadde sitt virke i. Nå er han tilbake som en del av utviklerteamet for Dokker i Trondheim.

Men la oss starte med begynnelsen. I denne fortellingen starter den i Damaskus. Millionbyen Damaskus, Syrias hovedstad, var før borgerkrigen et sentrum for høyere akademisk utdannelse for store deler av Midtøsten — og hjembyen til Ahmad.

– Jeg har alltid vært interessert i teknologi, og hvordan vi kan utvikle teknologi som gjør livene enklere og bedre for folk, sier Ahmad, som fullførte IT-utdannelsen ved et av hjembyens universiteter.

Som ferdig utdannet programvareingeniør fikk Ahmad jobb som systemutvikler og analytiker i Syrias største telekomselskap. Men for Ahmad og resten av befolkningen i Syria ble ikke livet bedre. Det ble mye, mye vanskeligere. I 2011 ble landet kastet ut i en ufattelig brutal borgerkrig. Året etter ankom opprørsstyrkene utkanten av Damaskus. Sivilbefolkningen havnet raskt i kryssilden mellom regjeringsstyrker og bevæpnede opprørsgrupper.

Etter hvert bestemte Ahmad seg for å forlate et krigsherjet Syria. At han til slutt havnet i Norge, var slett ingen selvfølge. Som så mange andre som flyktet fra borgerkrigen, reiste Ahmad først til Tyrkia.

– Jeg ønsket meg til et sted hvor jeg kan bruke min kompetanse, hvor det er mulig å studere og jobbe. En bekjent av meg sa at det var muligheter i Norge, forteller Ahmad.

Lang historie kort: Ahmad reiste omtrent så langt nord du kan komme i Europa. Overgangen fra Damaskus til Vadsø i desember 2014 kunne ikke ha vært større.

– Kaldt, mørkt, stille og fredelig, oppsummerer Ahmad nøkternt.

Som flyktning med oppholdstillatelse blir Ahmad til slutt bosatt i Nærøy. Kommunen lengst nord i Trøndelag har i en årrekke markert seg som en av de mest offensive og suksessrike i arbeidet for å inkludere flyktninger i lokalsamfunnet. Det var her Ahmad ble introdusert for Norsk eLæring, der Snorre Tørriseng og Torbjørn Hundseth — gründerne bak Learning Moment Technologies — jobbet.

– Vi ble kjent med Ahmad gjennom arbeidspraksis i regi av flyktningetjenesten i kommunen. Det ble helklaff! Ahmad bidro med riktig og viktig kompetanse i utviklingen av Dokker. Han er i tillegg opptatt av å tilegne seg ny kunnskap; ikke bare faglig, men også om alle aspekter ved norsk arbeids- og samfunnsliv, sier Snorre Tørriseng, CEO i Learning Moment Technologies.

– Jeg skjønte med én gang at jeg måtte lære språket for å få muligheter i det norske arbeidslivet. Arbeidspraksis er en kjempebra måte å lære språk på, tilføyer Ahmad på oppsiktsvekkende stødig trøndersk.

Etter å ha fått fotfeste i lokalsamfunnet, ble det raskt klart at Ahmad satt på ettertraktet kompetanse. Etter endt introduksjonsprogram ble han headhuntet av Telenor til en stilling ved selskapets avdeling i nabobyen Rørvik.

– Arbeid er nøkkelen til å forstå både marked og samfunn. Norsk arbeidsliv er veldig forskjellig fra det jeg kjente til fra før — det er andre tanker og verdier som gjelder. Her er arbeidsgiverne mye mer åpne for ideer og initiativ fra de ansatte.

Tilbake i Learning Moment Technologies er Ahmads personlighet, kompetanse og kapasitet en viktig tilvekst til Dokker-teamet:

– Vi er inne i en spennende fase som blant annet innebærer en relativt kraftig oppskalering av Dokker. I løpet av tiden som kommer skal vi møte økt etterspørsel, noe som vil gi mange nye brukere en helt ny læringshverdag. Dokker utvikles kontinuerlig, og vi samarbeider tett med noen av landets ledende og mest offensive kunder og utviklingsmiljøer. Med Ahmad på laget tilfører vi både kompetanse og kapasitet inn i arbeidet for å legge til rette for bedre oppfølging og en helhetlig livslang læring, sier Snorre Tørriseng.